TenTanG SyaKinG

My photo
Juz call me Syafiq or you can call me SyaKinG. Simple person but not very 'simple'. Talktive. I love myself so much. hehe..Friendly. Like travelling. Easier to describe and understand people attitude. Studied Banking at Universiti Teknologi Mara. Further study in Bachelor level at the same university, major in Finance. Lives in Kuching, Sarawak, Malaysia. Knows Bahasa Malaysia, Sarawak, Kelantan, Sabah and English. From Kota Bharu, Kelantan. And Lastly, I was born on July 12, 1991 at Hospital Besar Kota Bharu, Kelantan.

Monday, October 20, 2014


Fakta untuk hari ini:

2 Tahun 10 Bulan dan 15 Hari bersamaan dengan:
  • Seribu empat puluh sembilan hari (1049 Hari),
  • Dua puluh lima ribu, seratus tujuh puluh enam jam (25,176 Jam),
  • Sejuta, lima ratus sepuluh ribu, lima ratus enam puluh minit (1,510,560 Minit) dan,
  • Sembilan ratus enam juta, tiga ratus tiga puluh enam ribu saat (906,336,000 Saat).
Persoalannya, apa yang dh jadi selama 2 tahun 10 bulan 15 hari?

Jawapannya ialah... selama 2 tahun 10 bulan 15 hari  syafiq xpernah update syafiq punya Blog!!!

And now, I'm Back!
(ala2 Terminator gitew. hahahahahaa)




Blog syafiq pun dh berwajah baru... simple2 jer...

Byk story nk d ceritakan ni...





Syafiq will be back!!!

Tuesday, December 6, 2011

Temporary Unavailable


::Study Mode Is Actived::
::Final Semester::


Tuesday, November 15, 2011

.....

Mengapa aku sepi tanpa berita???
Jawapannya:
Entahlah... Aku sendiri pun tidak tahu...

Tp mungkin kerana aku busy bekerja,

Ataupun busy belajar...

Ataupun mungkin.....
Aku mengalami Kekecewaan...

hahahahahahahaha......

Tidak mungkin aku mengalami kekecewaan.....

SEBAB.......
Aku dah bahagia dengan kehidupan aku sekarang....

Walaupun~
Aku aku menjalani kehidupan dengan berstatus single....
hahahaha....

Dah lama jugak kan aku tak Update Blog Kesayangan aku ni.....


Mungkin kerana....
Sejak kebelakangan ini pun aku selalu menyendiri...

Sehinggakan aku rasa sunyi sangat...

Seakan-akan dunia ini sepi.........

Tapi.......
Kehidupan tetap perlu diteruskan.....

Jadi...
Kita Enjoy!!!!!
hehehe...


Senyum!!! tak perlu kata apa-apa!!!
Bubye~~~














Monday, October 24, 2011

Aku Janji



aku telah berjanji dengan kau
hanya ada aku dan juga kau
aku menjanjikanmu bulan dan matahari, burung dan juga langit
aku menjanjikanmu kehidupan yang indah
aku menjanjikanmu semua berlian dan mutiara yang kau tak pernah milikiaku menjajikanmu di mana mawar adalah emas, dan aku tidak akan pernah lupakan semua janji-janji yang telah aku janjikanaku berjanji bahawa kau akan menjadi Ratu kepadaku dan aku menjadi Raja kepadamu
aku menjanjikanmu gaun pengantin putih dan sebentuk cincin untuk disarungkan ditanganmu
aku berjanji akan menjagamu dan memberimu ciuman untuk kehidupanmu
aku juga akan berjanji semua itu tidak akan sia-sia dan tidak hanya akan membuang masamu

tetapi

jika kau mengkhianati aku
aku mahu kau tahu bahawa peraturan hidupku yang aku tidak akan memberikan
'Peluang Kedua'

Thursday, October 20, 2011

'halo Bulan'

A Very Good Morning to all of you Specially to 'Geng Syafiq Syaking'.
Apa khabar semua...? long time no see~ heee ^_^
ok, hari ini fiq ada skit ilmu pngatahuan untuk dikongsi bersama. mungkin ada yang dah tahu and mungkin ada lagi yang belum tahu tentang 'Halo Bulan'.
Pernah tak korang tengok BULAN di malam hari seperti dikelilingi oleh cincin?
mesti ada yang pernah tengok kan. kalau tak pernah, tengoklah gambar di bawah ini. Seperti ini lah yang dikatakan 'Halo Bulan'


Kejadian seperti ini adalah disebabkan pembiasan cahaya. kejadian ini juga berlaku kira-kira 5 kali sebulan bergantung kepada cuaca. Untuk pengatahuan korang semua, kejadian ini bukan sahaja berlaku kepada bulan, tetapi juga berlaku kepada MATAHARI yang dinamakan sebagai 'Halo Matahari.'
Halo berlaku apabila cahaya bulan atau matahari terpancar melalui KRISTAL AIS yang terdapat pada awan IONIC SIRUS dan menyebabkan berlakunya PEMBIASAN CAHAYA.
Pembiasan cahaya ini akan menghasilkan warna pelangi dan kelihatan bentuk cincin. Bentuk cincin inilah yang digelar sebagai Halo.
Selain itu, halo dengan warna pelangi akan kelihatan jelas bergantung kepada ketulan awan sirus yang berada di atmosfera dan pancaran cahaya bulan ataupun matahari.
kejadian halo bulan yang berlaku mungkin juga disebabkan keadaan yang berawan.
setakat ini sahaja tentang 'Halo Bulan'.
next time, kalau fiq ada ilmu pengatahuan yang menarik, fiq akan share kat sini ok.
Assalamualaikum and Salam 1Malaysia.
Senyum!!! tak perlu kata apa-apa!!!
^____________^

Sunday, September 18, 2011

Ia Datang Lagi~


Assalamualaikum dan selamat malam 'Geng Syafiq syaking'. Apa khabar semuanya? Fiq harap semuanya sihat sentiasa. AminNn~
huh~lama sdh fiq x story smtg dlm blog kesayangan fiq. fiq terlampau sangat busy dengan study.
'Ia Datang Lagi', apakh mksudnya?
hahaha... Final Exam lh... mulai esok, semua orang dh sibuk membuat persediaan untuk 'Berperang' dengan 'Exam Paper'. Fiq pun x terkecuali. itu lah perkara yang paling membuatkan fiq SAKIT KEPALA sekarang. byk benda yang perlu di 'Back-up'.
apa-apa pun, tolong doakan Kejayaan fiq ok.
Kepada kawan-kawan fiq yang bakal menduduki Final Exam. i wish you ALL THE BEST!!! sama2 lah kta berjaya di menara gading. hehe...
kepada Syaking, do the best for your Final Exam! cuba untuk dapatkan 3 pointer lagi untuk semester ini. jangan lupa untuk bykkan berdoa. ingat ALLAH S.W.T selalu. if u dapat 3 pointer, mcm biasalah, fiq akan belanja mkan KFC, McD and Pizza Hut.. i know u can do it! go go go Syaking go! jangan Study-Hard but Study-Smart ok. Ingat apa yang u impikan. u want to build your own Company, u want to help your family n u want a better standard of living for you future. kejar cita2 dulu, jangan kejar cinta. kalau dah tercapai cita2, cinta will come for you... remember that!
Senyum!!! tak perlu kata apa-apa!!!

Wednesday, August 24, 2011

Hari Ini Dalam Sejarah (Part I)

Assalamualaikum n Salam 1 Malaysia 'Geng Syafiq Syaking'. Apa khabar semua? fiq harap korang semua sihat sentiasa. lama dh fiq tak update Blog Kesayangan Fiq. Rndu rasanya...
EmMm.. Sedap tak birthday kat sebelah ni? nampak sedap kan... Sebenanya fiq bukan nak story psl 'Birthday' tp fiq nk story apa KEJADIAN BERSEJARAH yang telah berlaku pada tanggal 12 Julai iaitu tarikh fiq dilahirkan.

Sejarah 1:
Thariq Bin Ziyad Masuk Ke Sepanyol.
pada hati ini tanggal 12 Julai 711, untuk pertama kalinya dalam sejarah Islam, Thariq Bin Ziyad bersama sejumlah besar pasukannya berjaya memasuki wilayah Sepanyol. Kemenangan ini menjadi awal dari penaklukan pasukan Islam atas wilayah2 Eropah lainnya. Thariq Bin Ziyad masuk ke Sepanyol dengan melalui Selat di antara Morocco dan Sepanyol, yang kemudiannya diberi nama sesuai dengan namanya iaitu Jabal Thariq
Selat ini menghubungkan antara Lautan Atlantik dengan Laut Maditeranian. Setelah menakluk Andalusia atau Sepanyol, selama 8 abad orang2 Islam Berkuasa di wilayah itu dan menyebarkan peradapan Islam Di Eropah.

Sejarah 2:
Bandar Iskandariah Dikepung Tentera Salib
Pada hari ini tanggal 12 Julai 1233, perlabuhan Iskandariah di Mesir dikepung oleh kapal2 perang Tentera Salib dari Belanda. Pada ketika itu, Salahuddin Al-Ayuyubi, pahlawan Islam dalam Perang Salib yang merupakan pemimpin di perlabuhan tersebut, tidak berada di tempat itu.
Namun demikian, pasukan Islam tetap berjuang keras untuk mempertahankan perlabuhan tersebut. Akhirnya, Salahuddin Al-Ayyubi tiba. Beliau memimpin penentangan orang2 Islam sehingga mereka berjaya mengusir tentera Salib.

bersambung....