TenTanG SyaKinG

My photo
Juz call me Syafiq or you can call me SyaKinG. Simple person but not very 'simple'. Talktive. I love myself so much. hehe..Friendly. Like travelling. Easier to describe and understand people attitude. Studied Banking at Universiti Teknologi Mara. Further study in Bachelor level at the same university, major in Finance. Lives in Kuching, Sarawak, Malaysia. Knows Bahasa Malaysia, Sarawak, Kelantan, Sabah and English. From Kota Bharu, Kelantan. And Lastly, I was born on July 12, 1991 at Hospital Besar Kota Bharu, Kelantan.

Wednesday, August 24, 2011

Hari Ini Dalam Sejarah (Part I)

Assalamualaikum n Salam 1 Malaysia 'Geng Syafiq Syaking'. Apa khabar semua? fiq harap korang semua sihat sentiasa. lama dh fiq tak update Blog Kesayangan Fiq. Rndu rasanya...
EmMm.. Sedap tak birthday kat sebelah ni? nampak sedap kan... Sebenanya fiq bukan nak story psl 'Birthday' tp fiq nk story apa KEJADIAN BERSEJARAH yang telah berlaku pada tanggal 12 Julai iaitu tarikh fiq dilahirkan.

Sejarah 1:
Thariq Bin Ziyad Masuk Ke Sepanyol.
pada hati ini tanggal 12 Julai 711, untuk pertama kalinya dalam sejarah Islam, Thariq Bin Ziyad bersama sejumlah besar pasukannya berjaya memasuki wilayah Sepanyol. Kemenangan ini menjadi awal dari penaklukan pasukan Islam atas wilayah2 Eropah lainnya. Thariq Bin Ziyad masuk ke Sepanyol dengan melalui Selat di antara Morocco dan Sepanyol, yang kemudiannya diberi nama sesuai dengan namanya iaitu Jabal Thariq
Selat ini menghubungkan antara Lautan Atlantik dengan Laut Maditeranian. Setelah menakluk Andalusia atau Sepanyol, selama 8 abad orang2 Islam Berkuasa di wilayah itu dan menyebarkan peradapan Islam Di Eropah.

Sejarah 2:
Bandar Iskandariah Dikepung Tentera Salib
Pada hari ini tanggal 12 Julai 1233, perlabuhan Iskandariah di Mesir dikepung oleh kapal2 perang Tentera Salib dari Belanda. Pada ketika itu, Salahuddin Al-Ayuyubi, pahlawan Islam dalam Perang Salib yang merupakan pemimpin di perlabuhan tersebut, tidak berada di tempat itu.
Namun demikian, pasukan Islam tetap berjuang keras untuk mempertahankan perlabuhan tersebut. Akhirnya, Salahuddin Al-Ayyubi tiba. Beliau memimpin penentangan orang2 Islam sehingga mereka berjaya mengusir tentera Salib.

bersambung....




Tuesday, August 16, 2011

sometime aku...


sometime aku bncik kau, tp sometime aku rasa aku msh syg kau. sometime aku rindu kau, tp sometime aku xda rasa yg kau rndu aku. sometime aku yakin dengan penantian aku, tp sometime aku rasa penantian aku akn jd sia2. sometime aku rasa mcm mls nk berhubung(contact) dengan kau lagi, tp sometime aku rasa aku xkan dapat hidup tnpa berhubung dengan kau. sometime aku rndu nk wish 'i love you n i miss you', tp sometime aku rasa xberbaloi bla xda balasan dari kau. sometime aku mmpercayai kau bla kau berkata yang engkau akan kembali kepadaku di suatu hari nnti, tp sometime aku rasa di suatu hari nnti, kau akn mnsisihkan aku. sometime aku rasa aku blh menerima kenyataan ini, tp sometime aku rasa amat ssh untuk mmpercayai akn semua yang telah tejadi. sometime aku rasa kau akan berbahagia dengan penganti aku, tp sometime aku rasa kebahagiaan kau itu akan membunuh aku. sometime aku rasa aku blh berdiri tnpa kau, tp sometime aku rasa nk rebah tnpa kau. sometime aku rasa kau akn ingat jnji kau dengan aku, tp sometime aku rasa kau akn 'terlupa' akn jnji kau dengan aku. sometime aku rasa kau masih sayang dengan aku, tp sometime aku rasa kau hanyalah nk menceriakan hati aku. sometime aku rasa kta msh berpeluang untuk mmperbetulkan segalanya, tp sometime aku rasa kau lansung tidak memperdulikan peluang itu. sometime aku rasa ingin pergi jauh dari kau, tp sometime aku rasa aku ttp akn menantimu disini. sometime aku rasa cintamu hanyalah untukku, tp sometime aku rasa cintamu hanyalah untuk si penganti aku. sometime aku rasa kau tidak akn lupa tntg kenangan kita yang dibina selama ini, tp sometime aku rasa kau akan mengantikan semua kenangan kita dengan si penganti aku. sometime aku rasa nk mati tanpa kau, tp sometime aku rasa kematian aku pun tidak akan memeranjatkan kau. sometime aku rasa kau yang terakhir untuk aku, tp sometime aku rasa aku bukan yang terakhir untuk kau. sometime aku rasa mls memikirkan tentang kau, tp sometime aku gagal menghalang hati aku untuk berfikir tntg kau. sometime aku rasa pintu hati aku telah tertutup untuk siapa2, tp sometime aku rasa hati aku hanya menunggu kehadiran kau....... sometime aku.................