TenTanG SyaKinG

My photo
Juz call me Syafiq or you can call me SyaKinG. Simple person but not very 'simple'. Talktive. I love myself so much. hehe..Friendly. Like travelling. Easier to describe and understand people attitude. Studied Banking at Universiti Teknologi Mara. Further study in Bachelor level at the same university, major in Finance. Lives in Kuching, Sarawak, Malaysia. Knows Bahasa Malaysia, Sarawak, Kelantan, Sabah and English. From Kota Bharu, Kelantan. And Lastly, I was born on July 12, 1991 at Hospital Besar Kota Bharu, Kelantan.

Wednesday, August 24, 2011

Hari Ini Dalam Sejarah (Part I)

Assalamualaikum n Salam 1 Malaysia 'Geng Syafiq Syaking'. Apa khabar semua? fiq harap korang semua sihat sentiasa. lama dh fiq tak update Blog Kesayangan Fiq. Rndu rasanya...
EmMm.. Sedap tak birthday kat sebelah ni? nampak sedap kan... Sebenanya fiq bukan nak story psl 'Birthday' tp fiq nk story apa KEJADIAN BERSEJARAH yang telah berlaku pada tanggal 12 Julai iaitu tarikh fiq dilahirkan.

Sejarah 1:
Thariq Bin Ziyad Masuk Ke Sepanyol.
pada hati ini tanggal 12 Julai 711, untuk pertama kalinya dalam sejarah Islam, Thariq Bin Ziyad bersama sejumlah besar pasukannya berjaya memasuki wilayah Sepanyol. Kemenangan ini menjadi awal dari penaklukan pasukan Islam atas wilayah2 Eropah lainnya. Thariq Bin Ziyad masuk ke Sepanyol dengan melalui Selat di antara Morocco dan Sepanyol, yang kemudiannya diberi nama sesuai dengan namanya iaitu Jabal Thariq
Selat ini menghubungkan antara Lautan Atlantik dengan Laut Maditeranian. Setelah menakluk Andalusia atau Sepanyol, selama 8 abad orang2 Islam Berkuasa di wilayah itu dan menyebarkan peradapan Islam Di Eropah.

Sejarah 2:
Bandar Iskandariah Dikepung Tentera Salib
Pada hari ini tanggal 12 Julai 1233, perlabuhan Iskandariah di Mesir dikepung oleh kapal2 perang Tentera Salib dari Belanda. Pada ketika itu, Salahuddin Al-Ayuyubi, pahlawan Islam dalam Perang Salib yang merupakan pemimpin di perlabuhan tersebut, tidak berada di tempat itu.
Namun demikian, pasukan Islam tetap berjuang keras untuk mempertahankan perlabuhan tersebut. Akhirnya, Salahuddin Al-Ayyubi tiba. Beliau memimpin penentangan orang2 Islam sehingga mereka berjaya mengusir tentera Salib.

bersambung....
No comments:

Post a Comment